Закон про відновлення кредитування - пастка для позичальника ?!

Закон про відновлення кредитування - пастка для позичальника ?!

Увага. Небезпека. Вступає в силу Закон України «... про відновлення кредитування».
У липні 2018 року фахівці ЮФ «Альтаир» докладно аналізували всі ризики і підводні камені Законопроекту №6072-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про відновлення кредитування». http://altair.com.ua/.../zakonoproekt-no6027-d-o-vozobnovleni...
Близько 4 місяців законопроект перебував на підписанні у Президента України. За цей час українським правовим співтовариством прокотилася хвиля обурень, журналісти і правознавці висловлювали свої побоювання, на сайті Гаранта було відкрито голосування на підтримку петиції ветувати Закон України 6027-д від 31.07.2017, прийнятий Верховною Радою, як такий, що порушує Конституцію України і Цивільний Кодекс України. Однак, інтереси банківських лобі виявилися важливішими майнових прав українських громадян і 4 листопада 2018 року було опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про відновлення кредитування».
Ще раз акцентуємо вашу увагу на найгостріші моменти нового Закону.
1. Ліквідація боржника - юридичної особи не припиняє поручительство, якщо до дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про припинення боржника - юридичної особи кредитор звернувся до суду з позовом до поручителя у зв'язку з порушенням таким боржником зобов'язання.
2. За кредитодавцем закріплено право самостійно збільшувати або зменшувати процентну ставку, у разі застосування змінюваної процентної ставки. Кредитодавець зобов'язаний письмово повідомити позичальника, а в разі збільшення процентної ставки - поручителя та інших зобов'язаних за договором осіб про зміну процентної ставки протягом 15 днів, з моменту збільшення ставки. У разі незгоди позичальник повинен буде повністю погасити заборгованість за договором протягом 30 днів з моменту отримання повідомлення про збільшення процентної ставки.
3. Термін позовної давності по порука збільшений до 3 років.
4. Припинення основного зобов'язання в слідстві ліквідації боржника - юридичної особи, яка є боржником в такому зобов'язанні, не припиняє права застави (іпотеки) на майно, якщо Кредитор встиг подати позов до поручителя, заставодавця, іпотекодавця до внесення в реєстр юридичних осіб запису про ліквідацію боржника.
5. У разі якщо іпотекодавцем предмет іпотеки був реконструйований або в його відношенні було вироблено самовільне будівництво все реконструйовані, нові об'єкти нерухомості вважаються предметом іпотеки за іпотечним договором.
6. Договір про задоволення вимог іпотекодержателя або іпотечний договір містить застереження про задоволення вимог іпотекодержателя, є документами, які підтверджують перехід права власності на предмет іпотеки до іпотекодержателя та є підставою для внесення змін до Реєстру майнових прав на нерухоме майно. Право власності іпотекодержателя виникає з моменту реєстрації права власності на підставі вищезазначених договорів.
Цей Закон застосовується до правовідносин, які виникли після введення його в дію, а також до правовідносин, які виникли до введення його в дію і продовжують існувати після набрання ним чинності.
04.02.2019 р Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про відновлення кредитування» вступає в законну силу.
У найближчі дні ЮФ «Альтаир» анонсує семінар, організований фахівцями нашої фірми під егідою Союзу юристів України на тему «Ефективна правовий захист власності».
Наші координати: м Харків, вул. Ярослава Мудрого, 14, оф. 4, тел. +38 (057) 716-28-92, +38 (057) 758-77-76, +38 (097) 233-21-39.

 

У Вас є юридичні питання, які потребують вирішення?
Ми допоможемо!

Телефонуйте! +38 (098) 770-30-77,+38 (057) 758-77-76,+38 (097) 233-21-39,+38 (066)-249-11-66

або Ми передзвонимо Вам

Наші проекти