Вимога про визнання нікчемного правочину недійсним не є належним способом захисту прав - ВП

Вимога про визнання нікчемного правочину недійсним не є належним способом захисту прав - ВП

Ци.по: Ліга:Закон

Визнання нікчемного правочину недійсним на вимогу її боку не є належним способом захисту прав, оскільки не приведе до реального поновлення порушених прав позивача, адже нікчемний правочин є недійсним в силу закону.

Відповідне положення містить постанову Великої палати за результатами розгляду справи № 916/3156/17

Велика Палата погодилася з висновками, викладеними в постанові Верховного Суду України від 2 березня 2016 року в справі № 6-308цс16, в постановах Касаційного цивільного суду в складі ЗС від 3 жовтня 2018 року в справі № 369/2770/16-ц і від 7 листопада 2018 року в справі № 357/3394/16-ц,

відповідно до яких якщо недійсність правочину встановлена ​​законом, то визнання її недійсною судом не потрібно; визнання недійсною нікчемного правочину законом не передбачається, оскільки незначною угода є в силу закону. Отже, такий спосіб захисту, як визнання недійсною нікчемного правочину, не є способом захисту прав та інтересів, встановленим законом.

У той же час БП звернула увагу на те, що такий спосіб захисту, як встановлення нікчемності правочину, також не є способом захисту прав та інтересів, встановлених законом.

Відповідно до викладених в позові вимог позивача суд може визначити спосіб захисту, що не встановлений законом, лише за умови, що законом не встановлено ефективного способу захисту порушеного права або інтересу. Отже, суд може застосувати невстановленні законом спосіб захисту лише при наявності двох умов одночасно: по-перше, якщо дійде висновку, що жоден встановлений законом спосіб захисту не є ефективним саме в спірних правовідносинах, а по-друге, якщо дійде висновку , що задоволення викладених в позові вимоги позивача сприятиме ефективному захисту його прав або інтересів.

Застосування конкретного способу захисту цивільного права залежить як від змісту права або інтересу, за захистом якого звернувся позивач, так і від характеру його порушення, невизнання або оспорювання. Такі право або інтерес повинні бути захищені судом в спосіб, який є ефективним, тобто таким, що відповідає змісту відповідного права або інтересу, характеру його порушення, невизнання або оспорювання і викликаним цими діяннями наслідків.

У Вас є юридичні питання, які потребують вирішення?
Ми допоможемо!

Телефонуйте! +38 (098) 770-30-77,+38 (057) 758-77-76,+38 (097) 233-21-39,+38 (066)-249-11-66

або Ми передзвонимо Вам

Наші проекти