Для підтвердження розміру витрат на професійну правову допомогу адвоката слід САМЕ в договорі з клієнтом визначати механізм розрахунку свого гонорару.

Для підтвердження розміру витрат на професійну правову допомогу адвоката слід САМЕ в договорі з клієнтом визначати механізм розрахунку свого гонорару.

Цит. за: Веб-ресурс «Протокол».

 На  превеликий жаль для адвокатів питання компенсації їх гонорарів за рахунок іншої сторони, яка програла спір, залишається у судовій  практиці надзвичайно заформалізованим. Судді начебто спеціально вигадують все нові та нові причини, щоб  відмовляти у вимозі про стягнення гонорару з  протилежної сторони або хоча б зменшувати суму такого стягнення. Для більшої переконливості відбувається і посилання на практику ЕСПЛ, зокрема в цій справі на рішення «Лавентс проти Латвії», в якому зазначається, що відшкодовуються витрати, які мають розумний характер.    

Звичайно це шкодить процесу мирових домовленостей між сторонами та спонукає до нескінчених оскаржень процесуальних рішень.

Так, у цій справі підставою для зменшення витрат на професійну правничу допомогу з 28 000,00 грн. до  14 000,00 грн. для суду касаційної інстанції стала відсутність у договорі пунктів щодо порядку та форми розрахунку адвокатського гонорару, а умова про те, що гонорар оплачується на підставі рахунку виявилася недостатньою. Тобто, погодинний розрахунок затраченого часу адвоката на супроводження справи наведений у рахунку та сплачений клієнтом  на думку суду не є достатнім доказом для стягнення такої суми.  Суд суб’єктивно зменшує суму витрат оплачену клієнтом, чим фактично втручається у договірний процес відносин між адвокатом та клієнтом.

Слід підкреслити, що для обґрунтування суми витрат на професійну правничу допомогу адвокат  посилається на  рішення обласної  Ради адвокатів, яким встановлено рекомендовану (мінімальну) ставку  адвокатського гонорару за годину роботи, тобто намагається  підвести під розрахунок певну нормативну основу. Проте ВС вважає таке рішення рекомендаційним, і не застосовує його у конкретному випадку. Суд касаційної інстанції посилається на ст. 30 ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» і приходить до висновку, що  визначаючи розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації гонорару адвоката іншою стороною, суди мають виходити з встановленого у самому договорі розміру та/або порядку обчислення таких витрат.

Таким чином, пункт у рахунку адвоката,  про те що рахунок є невід’ємною частиною договору на професійну правничу допомогу НЕ працює.

У Вас є юридичні питання, які потребують вирішення?
Ми допоможемо!

Телефонуйте! +38 (098) 770-30-77,+38 (057) 758-77-76,+38 (097) 233-21-39,+38 (066)-249-11-66

або Ми передзвонимо Вам

Юридична фірма «Альтаир» позиціонує себе як фірму судового захисту та представництва.
Юридична фірма «Альтаир» позиціонує себе як фірму судового захисту та представництва.

Юридична фірма «Альтаир» позиціонує себе як фірму судового захисту та представництва. Зокрема, у справах по захисту інтересів нотаріусів (державних реєстраторів). У нашому провадженні б

20 лютого 2019 г.

Наші проекти