У мешканців багатоповерхівок забрали права на приміщення в своїх будинках. Суть рішення Верховного суду

 У мешканців багатоповерхівок забрали права на приміщення в своїх будинках. Суть рішення Верховного суду

Цит. по: strana.ua

Мешканці багатоквартирних будинків в Україні не мають тотального права на всі нежитлові приміщення в своїх будівлях, навіть після приватизації квартир.

До такого висновку прийшла Велика палата Верховного суду, розглядаючи справу №598 / 175/15-ц. Вона видала резонансну правову позицію, яка суперечить висновку Конституційного суду 2011 року (у справі № 14-рп / 2011), за яким мешканці мають право на допоміжні приміщення, які забезпечують "експлуатацію будинку та побутове обслуговування його мешканців".
ВП ВС видала новий висновок з цього приводу: "В той же час нежитлове приміщення - це приміщення, яке належить до житлового комплексу, але не відноситься до житлового фонду і є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин". Тобто з'явилося двояке трактування.
"Верховний суд не говорить, що мешканці багатоповерхівок не мають права на нежитлові приміщення своїх будинків. Однак наполягає на тому, щоб в кожному окремому випадку проводилося розгляд по частині використання нежитлових приміщень. І якщо вони не є невід'ємною частиною комунального господарства, і є окремими структурами , то жителі не можуть пред'являти на них права. Особливо, якщо вони будувалися в розрахунку на конкретний бізнес, і це можна довести проектною документацією ", - пояснив старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець.

"З наведених норм вбачається, що в житлових будинках можуть бути як допоміжні, так і нежитлові приміщення, які мають окреме, незалежне призначення (магазини, кафе, перукарні, художні майстерні і т.д.). У багатоквартирних житлових будинках розташовуються також нежитлові приміщення , призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру і є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин, в житловий фонд не входять (частина третя статті 4 Житлового кодексу Української РСР) і в результаті приватизації і квартир такого будинку їх жителями право власності в останніх на ці приміщення не виникає ", - йдеться у висновку ВП ВС.

Щоб визначити права володіння, Верховний суд запропонував вивчати кілька складових:

розташування приміщень;

загальну характеристику сукупності їх властивостей;

порядок використання.
"У кожному окремому випадку буде свій розгляд, а може навіть і експертиза. Думаю, виникне плутанина і не один конфлікт. З одного боку, люди зможуть затівати судові розгляди і шантажувати дрібний бізнес. З іншого - мешканці можуть втратити свої права на спірні об'єкти, якими повинні користуватися спільно ", - вважає Кравець.

Юристи чекають помітного збільшення кількості суперечок і позовів.
"В Україні активно оформляються об'єднання співвласників багатоквартирних будинків та укладаються договори з керуючими компаніями. Тому ретельно вникають в питання управління нерухомістю: де закінчуються права власників і де починається загальне користування. Тому кількість судових суперечок по цій частині, швидше за все, продовжить рости. Через непростий період, і правову неврегульованість низки правових нюансів ", - спрогнозував адвокат, керуючий партнер юридичної фірми «Можаєв і партнери» Михайло Можаєв.

У Вас є юридичні питання, які потребують вирішення?
Ми допоможемо!

Телефонуйте! +38 (098) 770-30-77,+38 (057) 758-77-76,+38 (097) 233-21-39,+38 (066)-249-11-66

або Ми передзвонимо Вам

Наші проекти